20080717

Visok faktor čuva zdravlje
Kako da odaberete pravi peroizvod za zaštitu od sunca

Visok faktor čuva zdravlje


Preterana izloženost kože negativnim UVA i UVB sunčevim zracima bez adekvatne zaštite ne samo da izaziva pojavu crvenila na koži nego i smanjuje njenu elastičnost i ubrzava starenje.

Poznato je da sunčevi zraci pozitivno deluju na raspoloženje, jačaju imunitet i blagotvorno deluju na kožu obezbeđujući joj potrebnu količinu vitamina D. Ipak, pored pozitivnog dejstva sunca, ispitivanja pokazuju da su sunčevi zraci sve opasniji za kožu ne samo kada je direktno izložena već i dok sedimo u hladu, dok šetamo... Upravo zato su u Evropskoj uniji ustanovljene nove norme koje proizvodi za zaštitu od sunca moraju da ispunjavanju:
Minimalni standardi za UVA zaštitu
UVA protekcija mora da bude najmanje 1/3 zaštitnog faktora da bi mogla dugotrajno da štiti kožu od štetnih sunčevih zraka. Što je viši zaštitni faktor duže možete biti bezbedni da nećete izgoreti.

Uputstva za pravilnu upotrebu
Pravilna upotreba bi trebalo da bude detaljno objašnjena na proizvodima za sunčanje, da bi se istakla zaštita koju obezbeđuje.
Standardizovani zaštitni faktori
Da bismo lakše mogli da se odlučimo između različitih proizvoda, zaštitni faktori moraju da budu standardizovani i podeljeni u četiri kategorije: 6-10 nizak, 15-20-25 srednji, 30-50 visok i 50+ veoma visok.
UVA/UVB zraci
UVA zraci prodiru duboko unutar kože i čine da brže crni. Međutim, preplanuo ten koji ste tako dobili ne traje dugo. Za to su zaslužni UVB zraci. Kreme za sunčanje treba da vas zaštite od obe vrste zračenja.
Vodootpornost krema za sunčanje
Ova vrsta krema vas štiti i dok se zabavljate u vodi. Međutim, kada budete izašli iz vode, ne zaboravite da ponovo nanesete kremu za sunčanje.
Zaštitni melanin
Koža proizvodi ovaj pigment da bi se zaštitila od sunca, a zahvaljujući njemu i crni. Vaša koža će biti preplanula jedino ako se postepeno izlažete suncu. Koristite što veći zaštitni faktor pri prvim izlaganjima suncu i uživajte u njemu u hladu, posebno u poslepodnevnim časovima.
Momentalna zaštita
Prema novim standardima EU, krema za sunčanje od trenutka nanošenja mora momentalno da deluje i da se upije u kožu.
Šta su UV zraci?
UV su nevidljivi ultraljubičasti zraci: UVA(dugotalasni zraci koji prodiru duboko u kožu i daju preplanulu boju koja brzo nestaje) i UVB (kratkotalasni zraci odgovorni za opekotine i pravu preplanulu boju, koja dugo traje. Stimulišu ćelije da proizvode pigment melanin, koji štiti od oštećenja).
UV zraci postaju opasni kada dospeju na nezaštićenu kožu u visokim dozama - UVA zraci prodiru duboko u kožu, oštećuju tkivo, koža gubi elastičnost i prerano stari, dok UVB zraci mogu da izazovu rak kože. Uticaj UVB zraka na kožu je već nekoliko decenija predmet istraživanja, ali tek poslednjih deset godina istraživači poklanjaju više pažnje uticaju UVA zraka, koji ne samo da izazivaju prevremeno starenje kože već mogu dovesti do znatnih promena na ćelijama kože.
Info plus:
- Vitamin D ne možemo uneti u dovoljnim količinama kroz hranu, već jedino uz pomoć sunca. Naša koža pretvara sunčevu svetlost u vitamin D. Nekoliko minuta sunčanja nedeljno dovoljno je da posluži toj svrsi.
- Našoj koži je potrebna hidratantnost da bi ostala zdrava i glatka. Na suncu se ta vlažnost u najvećoj meri gubi. Zbog toga je važno da koristimo kreme za sunčanje koje regulišu taj disbalans. Takođe, za razliku od ranijih godina, sada moramo i da tretiramo kožu proizvodima koji se koriste posle sunčanja.
- Koža akumulativno „pamti“ sve opekotine, posebno ako su zadobijene u detinjstvu. Rezultat toga može biti rak kože.


Četiri upozorenja EU

1. Zaštitite se odgovarajućom odećom: šešir (kapa), majica i naočare.

2. Izbegavajte jako sunce u poslepodnevnim časovima, naročito od 11 do 15 sati.

3. Izbegavajte da bebe i malu decu izlažete suncu.

4. Nanesite kremu za sunčanje pre svakog izlaganja suncu i postupak ponavljajte tokom celog dana.


Kako da zaštitimo određene tipove kože?

TIP 1 - Veoma osetljiva koža
- veoma svetao ten
- crvena ili svetla koža
- plave oči
- mnogo pega
- ne crni
- koža koja momentalno gori bez zaštite
Prirodno vreme zaštite:
od 5 do 20 minuta
TIP 2 - Osetljiva koža
- svetao ten
- plava ili svetlosmeđa kosa
- plave, zelene ili svetlosmeđe oči
- pege
- slabo crni
- koža brzo gori bez zaštite
Prirodno vreme zaštite:
od 10 do 20 minuta
TIP 3 - Umereno osetljiva koža
- srednje svetla koža
- tamnoplava ili
smeđa kosa
- braon ili sive oči
- mali broj pega
- lako crni
- retko pocrveni
Prirodno vreme zaštite:
od 15 do 25 minuta
TIP 4 - Neosetljiva koža
- taman ten
- smeđa ili crna kosa
- nema pege
- brzo crni
- gotovo nikada
ne crveni
Prirodno vreme zaštite:
od 20 do 30 minuta
DECA - Osetljiva koža
- koža je jako tanka i ne može da bude kompletno zaštićena
- lako gori bez zaštite
- može da pocrni,
ali samo ako dete izlažete suncu
postepeno
Prirodno vreme zaštite:
od 5 do 10 minuta

Savet plus: Pored proizvoda za sunčanje, deca treba da nose majice i šeširiće kada se izlažu suncu. Samo tada su mališani zaštićeni od sunčevih zraka.

Нема коментара: